Csipetkés babgulyás



A babgulyást készíteni füstölt, csontos hússal az igazi, ez olyan alapvető dolog, mint az, hogy utána már bőven elég egy könnyű desszert, mert a zsíros, sűrű leves rendesen eltelíti az embert. Az is köztudott, hogy mindenki máshogy csinálja, ritkán akad két egyforma recept. Gyakran csipetkével gazdagítják, a sűrítése pedig paprikás, vagy paradicsomos rántással történik. 

Hozzávalók: 50 dkg füstölt, húsos sertés oldalas, 40 dkg szárazbab, 12-15 dkg + 2 evőkanál liszt, 2 nagy sárgarépa, 1 nagy hagyma, 1 paprika, 1 tojás, 3 cikk fokhagyma 3 evőkanál zsír, 3 dl paradicsomlé (elhagyható), só, bors, fűszerpaprika tejföl a kínáláshoz.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a hozzávalókat: a babot és az oldalast legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, a zöldségeket megpucoljuk.
  2. Másnap az apróra vágott hagymát egy evőkanál zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk az oldalast, megfűszerezve fedő alatt főzni kezdjük. Amikor már megfőtt kivesszük a léből. Ekkor beletesszük a babot és azt is megfőzzük. A húst közben szeletekre, majd ízlés szerinti kockára vágjuk és újra a leveshez adjuk.
  3. Amikor a bab is már majdnem kész beletesszük a fokhagymát és a sárgarépát. Közben a csipetkéhez a 12-15 dkg lisztből, tojásból és sóból tésztát gyúrunk és a tökéletesség igénye nélkül kis csipetnyi tésztadarabokat szaggatunk és szikkadni hagyjuk.
  4. A rántáshoz a maradék zsíron aranyszínűre pirítjuk a lisztet, fűszerpaprikát és/vagy paradicsomlét adunk hozzá, majd hideg vizet adagolva hozzá mártásszerűre főzzük. Amikor a hús, a bab és a zöldségek is megfőttek hozzáadjuk a rántást és újraforralás után tejföllel, hagymával kínálhatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Túrós pityókaleves (krumpli leves)

Töltött édesburgonya

Székelyesített örmény churutos leves