Rácsos almás torta



Hozzávalók: - a tésztához: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál kristálycukor; - a töltelékhez: 1 kg alma (tisztán), 1 marék mazsola, ízlés szerint cukor és fahéj + 1 marék búzadara, - tetejére: 1 tojássárgája, kevés cukor.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, egy egész tojást  és belereszeljük a hideg vajat, majd gyorsan összegyúrjuk. Kb. fél órát  a hűtőben pihentetjük. Közben az almákat meghámozzuk, apró kocára vágjuk és hozzáadjuk a vízbe áztatott mazsolát, a cukrot, és a fahéjat, majd kissé összefőzzük. A tészta körülbelül háromnegyedét kinyújtjuk és lisztezett piteformába tesszük. Villával megszúrkáljuk, megszórjuk a búzadarával és rárakjuk a levétől leszűrt, összefőzött almát. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és rácsos formában (átlósan) az almára fektetjük. Lekenjük a tojássárgájával a „rácsot”, megszórjuk cukorral és előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések