Ünnep ünnep után - Édesburgonya-krémleves sajtropogóssal



Szóljon most kicsit az ünneplésről a bejegyzés. Finom, különleges ételek, nemcsak karácsonykor, hanem utána is, a két év közötti éjszakára és az új évre hangolódva. 


Édesburgonya-krémleves sajtropogóssal
Hozzávalók (kb. 4 személyre): 4 nagyobb édesburgonya, 1 nagy hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 dl főzőtejszín, 3-4 evőkanál citromlé, 1 evőkanál vaj, ízlés szerint darált kömény, morzsolt szurokfű, só, bors, darált szerecsendió, - tálaláshoz: 5-10 dkg füstölt és/vagy érlelt sajt.  
Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, feldaraboljuk, majd a hagymán kissé megfuttatjuk. Hozzáadjuk a burgonyát, megfűszerezzük és felengedjük vízzel. Fedő alatt addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Ekkor leöntünk a főzőléből és botturmixal krémesre turmixoljuk. Annyi főzőlevet adagolunk hozzá, hogy krémleves állagot kapjunk. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és újra forraljuk. Végül citromlével savanyítjuk. Közben a sajtot lereszeljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszünk. Előmelegített sütőbe tesszük és pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, hogy könnyedén le tudjuk szedni a papírról és a levesbe téve tálalhatjuk is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések