Almáspite vaniliafagylalttal

A megunhatatlan kedvencek halmaza. Igaz, hogy nekem az alma az őszt és a telet (fahéjjal kombinálva) juttatja eszembe, s őszig még azért sok van, de nyáron is lehet almát kapni és ha nincs nagy forróság akkor pitét sütni. S még forrón vaniliafagyival isteni :)!





Almáspite vaniliafagylalttal
Hozzávalók: - a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 tasak sütőpor, 1 evőkanál kristálycukor; - a töltelékhez: 2 kg alma (tisztán), 1 marék mazsola, ízlés szerint cukor és fahéj + 2 marék búzadara, vaniliafagylalt a tálaláshoz.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, egy egész tojást meg egy tojássárgát és belereszeljük a hideg vajat, majd gyorsan összegyúrjuk. Kb. fél órát  a hűtőben pihentetjük. Közben az almákat meghámozzuk, lereszeljük és hozzáadjuk a vízbe áztatott mazsolát, a cukrot, és a fahéjat, majd félretesszük. A tésztát kettőbe vágjuk és kinyújtjuk. Az egyiket egy enyhén lisztezett tepsibe fektetjük, villával megszúrkáljuk, megszórjuk a búzadara felével, megrakjuk a levétől kicsavart almával és erre szórjuk a maradék búzadarát. A másik tésztát csíkokra vágjuk és rácsos formában (átlósan) az almára tesszük. A maradék tojásfehérjét a kristálycukorral enyhén felverjük, majd a rácsos tésztára kenjük. Előmelegített sütőbe toljuk és szép aranysárgára sütjük. Még forrón, porcukorral megszórva, vaniliafagylalttal kínáljuk.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések