Zsidómártás krumpligombóccal


Ez egy régi kedvencem, viszont ahhoz képest, hogy mennyire szeretem, nem készítem túl gyakran. Azt hiszem, úgy vagyok vele mint a töltött tojással, hogy csak különleges alkalmakkor fogok hozzá.

Hozzávalók: 3 ek olaj, 2 ek liszt, 1 dl víz, 3 dl tejföl, 1ek mustár, 5 db keményre főtt tojás, 2-3 babérlevél, só, bors, 1 kk pirospaprika, petrezselyemzöld; a krumpligombóchoz: 5-6 db krumpli, kevés vaj, tej és só.

Elkészítés: Az olajat egy lábasba hevülni tesszük, hozzáadjuk a lisztet, majd megsózzuk, borsozzuk és pirospaprikázzuk, beletesszük a mustárt, felöntjük vizzel és a tejföllel. Kissé felforraljuk, majd beledobjuk a babérleveleket és vegül a kockákra vágott főtt tojást. Ekkor már levesszük a tűzről, megkavargatjuk, csak annyi kell, hogy a tojások is átmelegedjenek. Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. A krumpligombóchoz a krumplit sós vízben megfőzzük, miután megfőtt levét leszűrjük, krumplitörővel összetörjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd vizes kézzel tetszés szerinti gombócokat formálunk és a mártás mellé kínáljuk.

Megjegyzések

Jutka üzenete…
Jajj de jól néz ki, nagyon megéheztem :)
trendo üzenete…
Ez jó kis recept, és azok is fogyaszthatják, akiknek a zsidó (v. lengyel) tojás erős fokhagymás ízesítése nem ízlik, vagy bántja a gyomrát. Érdekes párost alkothat a krumpligombóccal!

Népszerű bejegyzések