Szebeni mazsolásleves


Kérés alapján készítettem ezt a levest, hússal, anélkül szerintem semmi értelme. Az összetevők hallatán kicsit megrőkönyödtem, hiszen az hagyán, hogy mazsola kell a tyúk húslevesbe, de hogy szőlő, egres, fahéj és szegfűszeg is, az kicsit sok volt nekem. De a receptnek megfelelően (itt-ott módosítva, ezen-azon) megfőztem és bár a húsos részei számomra érintetlenek maradtak, különleges élmény volt a levest kóstolgatni. Azt nem mondom, hogy egy igazi székely kedvencévé válna, de érdemes mindenképp kiprobálni. Különleges, édes-savanykás ízvilág.

Hozzávalók: 1 tyúk, 3 szál sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 fej hagyma, ½ karalábé, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 2 dl tejföl, 15 dkg egres, csipetnyi citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, só, néhány szem bors.
Elkészítése: A tyúkból a leveszöldséggel enyhén sós és borsos vízben húslevest készítünk, majd leszűrjük. A mazsolát, az aprószőlőt és az egrest a többi fűszerrel kevés levesben puhára főzzük, majd miután megfőttek szitán áttörjük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk. Az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a leveshez, majd még keves ideig főni hagyjuk. Tálaláskor a levesben főtt húsdarabokat és zöldségeket, illetve tejfölt adunk az ételhez. Citromlével savanyíthatjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések