Székelyesített örmény churutos leves





Nyár végén egy szombaton futottam össze Alízzal egy boltban, s épp a piacról érkezve eszembe jutott, hogy tőle kérdezem meg, hogy igazából mi is kell a hurutos levesbe. Biztos voltam benne, hogy tudja, s már sorolta is a hozzávalókat. Egyszer csak elért a hirip gombáig (vargánya), s ekkor kaptam észhez, hogy tényleg, erre én nem gondoltam, s most honnan is vehetnék, ráadásul szárított hiripet. De semmi gond, Alíz máris mondta, hogy szívesen ad nekem, amiből azóta már néhányszor főztem, és nagy "becsben" tartom, hiszen még mindig van belőle.
Erről az örmény levesről csak annyit részemről, hogy IMÁDOM, bármikor, nagy mennyiségekben képes vagyok fogyasztani belőle. Az igaz, hogy hurutot sosem készítettem, készen lehet vásárolni nálunk a piacon. Az elkészítéséről s a hozzávalókról már néhány helyen hallottam, olvastam. Savanyított tejből készül, amit majd 6 hétig érlelnek. Aztán apróra vágott petrezselyemzöldet, egyesek zellerlevelet is adnak hozzá és így főzik sűrűre. Majd befőttes övegben tárolják. Nálunk szokás, hogy henger alakúra formázzák. Az igazi hurutos levesbe jár az ángádzsábur is, amely laskatésztába göngyölt örölt hús. A leves alapja jól bezöldségelt húslé. De én állíthatom, mivel azóta már így is készítettem, a sima sárgarápás krumplilevesnek is olyan ízt ad, amit el sem lehet mondani.
A fotón látható leves összetevőit sorolom. Az egyik fotón pedig maga a hurut van. Nem egy szívmelengető látvány de ebben az esetben nem is az a lényeg (én lefagyasztva tárolom).

Hozzávalók: 2 l alaposan bezöldségelt húslé (ezúttal csirkéből volt nekem), 1 maréknyi kockatészta, 1 kúp hurut, esteleg sárgarépa és krumpli a levesből, néhány darab szárított vargánya, tejföl a tálaláshoz.
Elkészítés: A levest feltesszük forrni, belemorzsoljuk a hurutot, majd hozzáadjuk a tésztát. Mielőtt a tészta teljesen megfőne a leveshez adjuk a feldarabolt (előfőtt) zöldséget, majd az előre beáztatott vargányát. Még keveset forraljuk és levesszük a tűzhelyről. Tálaláskor tejfölt kínálhatunk melléje.

Megjegyzések

Anikó üzenete…
Én szívesen kipróbálnám ezt a churutot, de budapesti lévén, nincs erdélyi rokonság,vagy nem tudok róla, sem ismerős aki kijárna, így itt nem lehet hozzájutni.De már máshol is olvastam erről, a készítéséről,vannak erdélyi szakácskönyveim, jók a régi szász, örmény, magyar receptek, érdekesség mindenképp.
Az "Erdélyi Konyha" újsággal is így vagyok, azt sem lehet Budapesten kapni. Nem is értem, hogy miért nem forgalmazzák. Bezzeg kürtőskalácsot -hála az égnek-azt lehet kapni itt is, imádom.
Alíz üzenete…
Egy kis kiigazitás: ez a székely változata az örmény churutos levesnek, ui. az eredeti változat angadzsaburral készül. Vagyis a húslevesbe belefőzik a kis hússal töltött "tésztafüleket", majd izesitik churuttal.
Jutka üzenete…
Én is szeretném kipróbálni..sajnos itt nem lehet kapni hurutot :)
Ottis üzenete…
Na igen, ezt a levest én is szeretném már egy ideje elksézíteni, de még nem kaptam sehol churutot.
zsuzsiga üzenete…
Igazad van Aliz, a cimet kell atirjam, de valahol emlitettem az angadzsaburt, az lenne az igazi. A cim kiigazitva:)!
Jutka, Ottis ti nem is kellene messze elgyertek, itt szinte minden szombaton lehet a piacon kapni, kedves, idoebb neniktol. MEgeri!
Aniko, bizony bizony, messze van Budapest, s tenyleg kar, hogy ott sem EK sem hurutot nem lehet kapni. Az erdleyi konyha meg megoldhato lenne, a hurut szallittatasa az mar nagyon korulmenyes:).
Reka üzenete…
Ez nekem is nagyon tetszik !!!! En szinte minden szombaton megyek a piacra, de meg hurutot nem kerestem, de szerintem most szombaton fogok :-)))). Megtetszett ez a leves. Lassan 10 eve vagyok Gyergyoszentmikloson es meg nem probaltam ki, ideje :-)))).
zsuzsiga üzenete…
Reka, megeri kiprobalni, aztan szerintem annyira fog izleni, hogy rendszeres vendege lesz a konyhanak:).
Rita üzenete…
Zsuzsa, jééé, a kedvenc levesem!

A külföldieknek írom: van lehetőség hurut szállítására, hiszen van a városban egy néni, aki szárítva is forgalmaz. Sokkal erősebb mint a frissen készített, kevesebb mennyiség is megadja a jó aromát.

Zsuzsa, ha kéritek a néni nevét, címét, szívesen küldöm mailban. Nem akarok jogokat sérteni, hogy engedély nélkül nyilvánosságra hozom. Ismerjük mindketten a fiát neki, sőt Alíz Te is :)

Cupp!
zsuzsiga üzenete…
Koszi Rita! Mindenkepp, ha valaki szeretne hurutot teged keresunk:).
Unknown üzenete…
sziasztok! ugyan régi a bejegyzés, de Rita, ha látod a hozzászólást, akkor kérlek küldd el a néni elérhetőségét a bluesign66@freemail.hu címre... köszönöm!
Unknown üzenete…
Churutot otthon is lehet készíteni. Igaz nagyon körülményes, de főleg hosszadalmas. Én itt Debrecenben rendszeresen csinálok, mert nagyon szeretem a fent említett churutos levest és az angadzsabur levest is. A lényeg, hogy nyers házi/termelői tej szükséges hozzá. Az ilyen tej kb. 90 %-át felforralom, majd lehűtöm, a többit forralatlanul öntöm hozzá (én 8 literből készítem két nagy uborkásüvegben, tehát 8 decit különveszek és nyersen öntöm hozzá). A tej rendes szobahőmérsékleten minimum 4 hétig érik. Ezalatt reggel és este jól fel kell kavarni egy fakanállal. Négy hét után nagyon savanyúnak és a rendes aludttejnél folyékonyabbnak kell lennie és akkor jó, ha csak kevés savója lesz, ami a tetejére feljön. Ekkor vagy egy rézfazékban (én ebben főzöm, de ez eléggé drága) vagy egy hagyományos nagymama korabeli zománcos fazékban (korábban én is ilyenben főztem, ebben sötétebb lesz a színe, de másban nincs különbség)lassú tűzőn főzni kezdem. Kb. 4-5 óra után sűrűsödni kezd. Ekkor megy bele literenként egy marék szárított petrezselyemzöld (vagy nyáron friss húsdarálón ledarálva). teljesen sűrűre kell befőzni, mint a szilvalekvárt. Akkor jó ha egynemű marad. Nem válik szét savóra és túrós részre. Ezután egy egy éjszaka alatt egy gézben kicsöpög (mint a túró), majd vagy kúpokat formázok belőle vagy befőttes üvegben kevés olajat öntve a tetejére kidunsztolom. A kúp alakú változatot még kb egy hétig szárítani kell, de vigyázva nehogy kőkemény legyen, mert akkor kalapáccsal sem lehet széttörni. Szóval annyira nem nehéz, nekem elsőre sikerült. A hiedelmekkel ellentétben -ahogy fent írtam- a rézüst is nélkülözhető (én is lekvárfőzés miatt vettem elsősorban).

Népszerű bejegyzések